duminică, 20 februarie 2011

Ce NU scrie în raportul de ţară!

Vineri s-a publicat raportul de ţară 2011. Un document sec, statistic şi politic. Îl puteti citi aici! Dincolo de mesajele simple, raportul este mai interesant dacă analizăm ce subiecte ocoleşte. Iată aşadar câteva teme care nu se regăsesc în raportul de ţară, dar care sunt extrem de importante pentru dezbaterea publică din România.
  • Aproape 70% din cetăţeni cred nu li s-ar rezolva o problemă în justiţie fără să dea bani, servicii sau cadouri, sub forma de mită (Sursa: Guvernul României, Agenţia pentru strategii guvernamentale, Panelul evaluarii politicilor publice din România).
  • Arestarea preventivă este o măsură ce se cere de către procuror indiferent de pericolul social al celui cercetat. Art. 148 CCP indică situaţiile în care un inculpat poate fi arestat preventiv. Între respectivele situaţii NU se regăseşte şi următoarea:

“nemultumirea pe care ar crea-o lasarea in libertate a inculpatului in randul
celor fata de care s-a luat deja o astfel de masura preventiva chiar si pentru
fapte de o gravitate mai redusa, ceea ce ar compromite ideea de dreptate, de
combatare a fenomenului infracţional". Mai multe detalii aici!

  • Curtea Constituţională s-a transformat într-o instanţă obişnuită care judecă legalitatea unor validări. Detalii interesante aici şi aici!
  • Convorbirile telefonice sunt ascultate ilegal, fără mandat, pentru perioade lungi de timp. Detalii aici!
  • Avertizorii de integritate, care sesizează nereguli ce apoi sunt validate de autorităţile de control, sunt daţi afară, dau instituţia în judecată şi câştigă în instanţă definitiv şi irevocabil. Cazul este cunoscut dar nu a ajuns în atenţia publicului.

Lista poate continua... Alte teme fierbinţi aici!

Despre aceste subiecte am discutat si la TVR2. Detalii aici!

Până la viitorul raport, România va adopta Strategia naţională anticorupţie de care aflăm în raport că: "În ultimele şase luni, România a lansat o evaluare independentă a strategiei nationale anticorupţie a României, ca răspuns la recomandarea Comisiei. [...] Până acum, nu s-au întreprins acţiuni concrete în această privinţă."

Punctele de vedere exprimate în acest articol sunt opinii personale si nu reprezintă pozitii oficiale ale instituțiilor publice sau private cu care autorul are relații contractuale.

Niciun comentariu: